Als je loslaat, heeft hij twee handen vrij

Bekijk de reacties van deze casus (2)

Over zelfverwonding, loslaten en vrijheid

RickRick is 25 jaar, nieuwsgierig en draagt graag zonnebrillen. Ook kijkt hij graag naar rode stoplichten. Maar vaak komt het hier niet van, want Rick verwondt zichzelf zo vaak en zo ernstig dat hij erg in zijn vrijheid wordt beperkt met medicatie, afzonderen en fixeren. Als hij de controle verliest kan Rick zichzelf tot bloedens toe op zijn gezicht slaan. Hij bonkt met zijn hoofd op muren en meubilair. Eigenlijk op alles in zijn omgeving, inclusief zijn begeleiders. Dit gedrag vormt een groot risico voor zijn omgeving, maar vooral voor hemzelf. De begeleiding vreest voor hersen- en oogletsel. Soms is het hoofdbonken zelfs levensbedreigend. 

 

Rick wil zichzelf en anderen helemaal geen pijn doen. Hij probeert dit te voorkomen door zijn handen kruislings onder zijn oksels te steken. Wanneer zijn zelfverwondend gedrag zo ernstig wordt dat zelfs drie begeleiders hem niet kunnen beschermen, wordt hij vastgebonden in een stoel of op een mat.

 

Tot Esther Bisschops, de gedragskundige van Rick, iets opmerkelijks ziet op een video van Rick. Tijdens een fragment van een half uur, waarin drie begeleiders met Rick worstelen om te voorkomen dat Rick zichzelf verwondt, zijn er enkele seconden dat Rick een pak melk pakt, keurig zijn glas vol schenkt, wat drinkt... en vervolgens zichzelf weer gaat verwonden. Door dit moment realiseert zij zich dat Rick tot veel meer in staat is dan iedereen denkt...

 

In deze casus vertelt Esther Bisschops het verhaal van Rick en hoe het gelukt is om zijn extreem zelfverwondende gedrag bijna te doen verdwijnen. Makkelijk was dat niet en zeker niet risicoloos, want zijn zelfverwonding verminderde geleidelijk. Hoe het team de moed en doorzetting heeft gevonden, wordt in de casus verteld.

 

In de casus zijn enkele fragmenten opgenomen van twee videointerviews met Esther Bisschops en met Olga Benning (persoonlijk begeleidster van Rick). Zij vertellen op aangrijpende manier hoe zij het proces hebben ervaren. Deze fragmenten duren ongeveer 20 minuten. Daardoor duurt deze casus langer dan gemiddeld. Eventueel kunt u fragmenten overslaan door in het overzicht (in de rechterbalk) op een volgende onderdeel te klikken.

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus is gemaakt door Esther Bisschops ('s Heeren Loo Zorggroep)

Logo s heerenloo

 

Esther Bisschops werkt als gedragswetenschapper bij 's Heeren Loo Apeldoorn.

http://www.sheerenloo.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Ik heb persoonlijk heel veel van triple C geleerd. Hier op onze groep gebruiken we deze methode (nog) niet maar ik probeer er wel zo veel mogelijk over te prediken en te gebruiken in mijn werk, met grote successen.
Dank voor de casus... mooi en leerzaam.
Gefeliciteerd collega's met deze mooie stap om Rick zijn zelfregie en leven terug te geven.

Het is jammer dat we op ons werk deze video niet kunnen volgen op de pc.
Persoonlijk ben ik een groot voorstander van open staan en leren aan de hand een casus.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht