Bep en Spot

Bekijk de reacties van deze casus (5)

Over traumatische ervaringen en vertrouwen

Bep en Spot (bewerkt)-6Bep en SpotBeps vroege jeugd is moeilijk. Moeder drinkt en beide ouders hebben psychiatrische problemen. Vanaf haar vierde woont zij dan weer in talloze kindertehuizen en dan weer thuis. Beps ouders scheiden. De nieuwe vrouw van haar vader mishandelt Bep. Zij wordt regelmatig opgesloten in kelders of kasten. Als Bep 15 is, wordt ze tijdens een vakantie seksueel misbruikt door een oom.

 

 

Op haar twintigste trouwt Bep. Haar man is agressief en doet zelfs een poging haar op te hangen. Nadat een tweede huwelijk ook strandt, raakt zij haar huis kwijt. Ze woont dan hier, dan daar, overnacht soms op straat of in de daklozenopvang.

 

Met zo´n levensloop wekt het geen verbazing dat het ook in de hulpverlening niet van een leien dakje gaat. De hulpverlening ervaart haar als claimend en agressief. Na een tijd krijgt zij het stempel ´uitbehandeld´, maar niet omdat het goed met haar gaat...

 

 

 

Spot (bewerkt)-2Spot!

Reina Marchand laat met deze casus zien dat het stempel ´uitbehandeld´ meer zegt over het onvermogen van de hulpverlening dan over Beps vermogen om te veranderen. Bep kon wel veranderen. Want dankzij verschillende typen interventies lukte het namelijk om de problemen van Bep te doen verdwijnen.

 

EMDR (waarover een bijlage is bijgevoegd) was een belangrijk interventie. Dat zal geen verbazing wekken, gezien de vele trauma's uit haar jeugd. Maar ook Spot (foto) speelde een grote rol in de oplossing van de problematiek.

 

 

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Bijlagen en verwijzingen

 

Tekst van de presentatie 

EMDR
www.emdr.nl

Deze presentatie is gemaakt door Reina Marchand.

logo detwentsezorgcentra

 

Reina Marchand is orthopedagoog-generalist bij De Twentse Zorgcentra, een intramurale instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in het oosten van Nederland.

 

http://www.detwentsezorgcentra.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Beste Sabine,
Dank voor je reactie.
Alle casussen op deze site zijn (al dan niet anoniem) met toestemming van de betrokkenen gepubliceerd.

Ik mocht een paar keer werken met Bep. Ze was heel open over wat ze mee heeft gemaakt . Ze is een lieve leuke vrouw die goed voor Spotje haar kat zorgt , Wat ik me af vraag is : hoe kan zo n casus nou door iedereen gelezen worden? Dit is toch privacy schendeing ?

Mooi dat jullie het proces rond Bep beschrijven en willen delen met anderen.
Er zijn belangrijke lessen te leren: nooit opgeven want er is altijd verbetering mogelijk. Mensen met zo'n levensgeschiedenis verdienen ook onze maximale inzet.
Compliment!

Wat is het toch geweldig dat Bep haar kwaliteit van leven zoveel mooier en beter is geworden! Trots dat ik hier aan mee heb mogen werken.

Absoluut niet objectief, zeer betrokken bij deze case; desalniettemin mijn complimenten voor de inhoudelijke kant van deze presentatie aan de makers ervan, en mijn waardering voor de mensen die dagelijks maar weer met ons Bep willen en mogen werken! Op naar uitbouwen van een mooi leven voor Bep.

Maarten Roord
Teamleider wonen
de Losserhof

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht