Een andere kijk op Kathy

Bekijk de reacties van deze casus (1)

Over het stoppen van fixaties

KathyIn haar dossier wordt Kathy beschreven als een basaal angstige vrouw. Maar in het dagelijks leven zijn anderen juist bang voor háár. Op het instellingsterrein lopen medecliënten en begeleiders het liefst om haar heen. Dat is vanwege haar probleemgedrag. Kathy is agressief. Ze trekt aan haren, slaat en geeft kopstoten. Maar Kathy is zelf ook het slachtoffer: zij bonkt en bijt zichzelf.

 

De handelingsverlegenheid is groot bij de begeleiding. Op een gegeven moment weet men geen andere oplossing dan haar vrijheid enorm te beperken. Uiteindelijk wordt Kathy 24 uur per dag gefixeerd...

 

Gedragskundige Annelies Castelein besluit met het locatiehoofd van Kathy dat het zo niet langer kan. Er moet iets veranderen. Dat het niet makkelijk zou zijn, was vooraf wel duidelijk...

 

Met deze casusbeschrijving laat Annelies Castelein zien dat het mogelijk is om zelfs een leven van 24-uurs fixatie om te buigen in een leven met kwaliteit. Daarvoor waren meerdere interventies nodig, sommige eenvoudig en gedurfd, andere meer complex.

 

Het probleemgedrag is niet helemaal weg, maar de focus is er wel vanaf. Centraal staan nu het gewone leven en gewone activiteiten. En dat alles in een veel positiever contact met haar omgeving!


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus is gemaakt door Annelies Castelein

Gemiva-SVG-Groep logo

 

Annelies Castelein is orthopedagoog en werkt als gedragsdeskundige bij de Gemiva-SVG Groep. Zij is in haar functie verbonden aan een aantal woningen waar cliënten wonen met een ernstige tot zeer ernstige verstandelijke beperking en bijkomende (psychiatrische) problematiek die probleemgedrag laten zien. Zij is ook verbonden aan de dagbesteding van deze cliënten.

 

http://www.gemiva-svg.nl/

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

 

 

Een zeer leerzame casus die ik al meerdere malen heb gebruikt voor mijn lessen over probleemgedrag, grensoverschrijdend gedrag en dwang en drang middelen.
Er is ruimte om de film te pauzeren en studenten na te laten denken over mogelijke interventies. De aanpak die dit team heeft gekozen is verrassend voor de studenten en het benadrukt hoe belangrijk het is om creatief te denken.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht