Een boerderij voor Tom

Bekijk de reacties van deze casus (4)

Verstoring in de prikkelverwerking

Tom (12) is een vriendelijke en goedaardige jongen met een autisme

spectrum stoornis, type MCDD. Naarmate hijTom bij webtekst ouder wordt gaan angsten hem steeds meer parten spelen. Hij is bang voor donkere plekken en hij gaat stemmen horen.

 

In het speciaal onderwijs heeft Tom weinig vriendjes. Zijn woedeuitbarstingen nemen toe en uiteindelijk kan hij niet meer op school blijven. Ondanks de dagdelen die hij ontspannen op een zorgboerderij doorbrengt en het volgen van thuisonderwijs, neemt zijn agressie toe.

 

Omdat Tom steeds groter en sterker wordt kunnen zijn ouders hem niet aan. Ze proberen hem zo min mogelijk stress te laten ervaren door weinig contact met anderen te hebben, maar dat heeft tot gevolg dat ze zelf in een sociaal isolement raken. Ze houden het niet meer vol om voor Tom te zorgen en zijn bovendien ongerust over zijn ontwikkeling. Er moet een andere woonplek voor hem gevonden worden, maar waar vind je een plek voor autistische kinderen?

 

CCE-coördinator Henriëtte Ettema raakte betrokken bij de casus van Tom. Het wordt haar duidelijk dat Tom een probleem heeft met het verwerken van prikkels. Ze vraagt consulent Hubine Moons erbij om nader te onderzoeken waar de verstoringen in Toms prikkelverwerking precies zitten.

 

In deze casus legt Hubine in vier korte interviews uit, wat verstoringen in de prikkelverwerking kunnen zijn en hoe dat bij Tom naar voren kwam. Ook vertelt ze over de adviezen die ze heeft gegeven om Toms leven te verbeteren.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Bijlagen

 

Tekst van de casus Een boerderij voor Tom

 

De testjes waar Hubine Moons onder meer gebruik van maakt in haar werk zijn onder andere:

  • De sensory profile vragenlijst SP-NL) van Winnie Dunn;
  • De motor-free visual  perception test (MVPT);
  • VMI (visual motor integration) een motorische observatie, manual form perception test.

 

Uit de video:

 

Arousal curve

 

Stoplicht

 

Zintuigen prikkelverwerking

 

CCE_logo_beeldmerk

Henriëtte Ettema is verpleegkundig specialist en werkt sinds 2009 als coördinator bij het Centrum voor Consultatie en Expertise in de regio Noord Oost.

Daarvoor heeft ze voor de GGZ en als consulent voor het CCE gewerkt.

Beste Hennie,
Dank voor je reactie. Goed om te horen dat u de casus hebt gedeeld met de betrokkenen bij jullie dochter waar u zoveel van herkent in de situatie van Tom.
Ik hoop dat daarmee weer beweging zal komen. Als CCE zijn we bereid om mee te denken mocht dat nodig zijn. U kunt dan contact zoeken met het CCE kantoor in uw regio.
Vriendelijke groet, Henriëtte

Beste Henriette Ettema.

Met tranen over mijn wangen heb ik gekeken naar de cases een boerderij voor Tom. Één en al herkenning met onze dochter van 14 met MCDD en ADHD. We lopen vast op alle vlakken en ik heb je cases gedeeld met alle betrokken partijen rondom onze dochter. Ik hoop dat door dit filmpje er weer een opening komt voor onze dochter. Met vriendelijke groet Hennie

Wat fijn dat de interventie zo positief heedt uitgepakt. Zowel voor Tom als zijn ouders.Wederom een casus waarin het verschil tussen kunnen en aankunnen duidelijk wordt. Wellicht had een uitgebreider communicatie onderzoek met daaruit volgend advies nog een toegevoegde waarde gehad in de begeleidingsstijl. Met name bij talige kinderen met autisme is de communiactieve afstemming soms extra lastig. Veel succes verder!

Als altijd weer een prima interventie van Hubine Moons ! Mooi opgepakt Henriette Ettema !

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht