Een grotere cirkel voor Gerhard

Bekijk de reacties van deze casus (3)

Over psycho-educatie van cliënt én team

GerhardGerhard wilde tuinman worden, net als zijn vader. Hij was al aardig op weg, want hij werkte een paar dagen per week in de tuin. Toen ging het mis. Zijn oma overleed en ook enkele van zijn vaste begeleiders vertrokken. Dat was te veel voor Gerhard. Hij werd angstig, trok zich terug en stopte met tuinieren. Zijn wereld werd steeds kleiner. En als iemand dicht bij hem kwam, reageerde hij agressief.

 

Deze ingrijpende gebeurtenissen zijn te veel voor iemand die emotioneel en cognitief kwetsbaar is. Daarbij komt dat sprake is van ADHD, iets wat Gerhard zelf niet goed onderkent. Rachel de Groot, behandelaar van Gerhard, laat met deze casus zien hoe psycho-educatie mensen met een lichte verstandelijke beperking inzicht kan geven in hun kwetsbaarheden, zodat zij hier beter mee om kunnen gaan. En met succes, want Gerhard heeft zelf psycho-educatie gegeven aan het team dat hem begeleidt. In de casus zit een videofragment waarop een deel van de klinische les door Gerhard en Rachtel te zien is.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

EMDR staat voor staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hier is meer informatie over deze behandeling te vinden: http://www.emdr.nl

Deze casus is gemaakt door Rachel de Groot.

 


TRAJECTUM_logo_CMYKRachel de Groot werkt als behandelverantwoordelijke bij Trajectum, een instelling voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en risicovol gedrag.

 

http://www.trajectum.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

@ Ruth Doornweerd

Gerhard: Dank je wel voor het compliment, had ik niet verwacht!

Wat een duidelijk verhaal heb je verteld Gerhard! Als ik jou was, zou ik ontzettend trots op mijzelf zijn! Knap van je en wat kunnen anderen hier veel van leren zeg! Mijn complimenten!

Mooi duidelijk verhaal. Het grootste compliment geeft Gerhard denk ik zelf in zijn openheid tijdens de presentatie waarin hij aangeeft er eigenlijk eerst niet in geloofd te hebben. Hier is veiligheid voor nodig en kennelijk ervaart hij deze. Goed dat het team zich bewust blijft van de discongruentie tussen verbale en emotionele ontwikkeling. Dit zou anders een valkuil kunnen blijven.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht