Een ochtend met Gerda

Over begeleiden, verzorgen en opstaan


Gerda-met-begeleidsterOmdat Gerda 61 is, woont zij in een seniorenwoning in de woonwijk Eemeroord van Sherpa. Er is - zoals in veel seniorenwoningen - meer sprake van verzorging dan begeleiding. Die is vooral gericht op lichamelijke verzorging en het helpen bij bepaalde momenten in de dag, zoals het opstaan.

 

Maar juist bij opstaan gaat het mis met Gerda. Zij wil dit vaak niet. Ondanks veel inspanningen van haar begeleiders, staat ze gewoon niet op. Of als het uiteindelijk wel lukt: met veel verzet en agressie. Door de agressie van Gerda – die zowel op medecliënten als personeel gericht is – wil het begeleidersteam dat Gerda naar een andere locatie verhuist. 

 

In het verleden is eens een diagnose stemmingsstoornis gesteld. Op basis daarvan wordt Gerda vooral 'volgend' begeleid: niet te veel druk, niet te veel van haar vragen. Maar bij nader inzien is het de vraag of die diagnose correct was. Wordt Gerda hierdoor niet ondervraagd? Tegelijkertijd wordt er ook te veel van haar gevraagd, omdat door de drukke verzorgingsmomenten er vaak haast is als Gerda moet opstaan. Begeleiders gaan dan juist te snel voor haar, en overvragen haar.

 

Annelies Overmars-Waanders en Saskia Barfüss van Sherpa laten met deze casus zien dat het mogelijk is om deze combinatie van onder- en overvraging te corrigeren. Op de juiste momenten kan Gerda worden gestimuleerd om bijvoorbeeld op te staan, maar wel op zo'n manier dat zij zelf het overzicht en eigen invloed behoudt.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Bijlagen en verwijzingen

 

Tekst van de presentatie

Deze casus werd gemaakt door Annelies Overmars-Waanders en Saskia Barfüss van Sherpa

 

Sherpa_FC

Annelies Overmars-Waanders is gedragsdeskundige en werkt onder andere met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Saskia Barfüss is adviseur zorg en ondersteuning voor de doelgroep moeilijk verstaanbaar gedrag. Sherpa biedt in de regio Gooi & Vechtstreek, Eemland en Utrecht-West ondersteuning aan mensen met een beperking op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd.

 

http://www.sherpa.org

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht