Een plek voor Pauline

Bekijk de reacties van deze casus (5)

Over syndromen, psychiatrische stoornissen en probleemgedrag

Een plek voor PaulinePauline heeft met haar 30 jaar al een hele diagnostische rit achter de rug. PTSS en ASS/MCDD zijn maar een paar van de stickers die ze in haar leven opgeplakt heeft gekregen. Ondanks de vele diagnoses wordt haar leven er niet beter op. Dit tot groot verdriet van haar ouders die haar tot haar 16e jaar uitstekend konden begeleiden en Pauline tot dan als een vrolijk meisje kenden.

 

Als ze 16 jaar is, in MAVO 4, gaat het mis. Ze wordt angstig en agressief. Ze lijkt stemmen te horen en spreekt over overleden familieleden. Behandelingen en medicatie hebben nauwelijks effect. De agressie neemt toe, vooral naar begeleiders. Met regelmaat wordt ze gesepareerd. Om te voorkomen dat ze wegloopt, wordt haar kamer ’s nachts afgesloten.

 

Vaak wordt Pauline alleen gelaten vanwege haar gedrag. Maar wil ze wel alleen gelaten worden? Men denkt dat ze veel meer kan en weet, dan eigenlijk het geval is. De overvragingen stapelen zich dus op. Paulines gedachten en gedrag worden onnavolgbaar voor het inmiddels uitgeputte GGZ-team. De enige oplossing lijkt dan weer een verhoging van medicatie te zijn.

 

Wanneer gedragskundige Kim van de Meerendonk Pauline voor het eerst ziet, valt haar meteen iets op aan Paulines uiterlijk. Nader onderzoek geeft duidelijkheid over de bijzonderheid van Pauline. Zou met deze wetenschap dan eindelijk alles op zijn plek kunnen vallen?

 

 

 

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus is gemaakt door Kim van de Meerendonk.

 

logodichterbij

Kim van de Meerendonk is orthopedagoog-generalist en werkzaam als gedragsdeskundige bij Dichterbij. Zij is verbonden aan woningen waar cliënten wonen met een ernstige tot zeer ernstige verstandelijke beperking en bijkomende (psychiatrische) problematiek, bij wie veelal sprake is van ernstig probleemgedrag.

www.dichterbij.nl

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Beste Kim (en Bertus?),
Wat een mooie casus!
Ik vond deze casus op zoek naar aansprekend beeldmateriaal omdat ik -psychiater in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking)- volgende week bijscholing ga geven voor psychiatrisch verpleegkundigen in Belgie. Zou benieuwd zijn of je nog iets kan laten weten welke medicatie er werd gebruikt in welke doseringen en hoe het met de afbouw is verlopen. Mijn ervaring is ook (maar niet altijd!) positief met de afbouw van medicatie. Zie https://www.youtube.com/watch?v=iRXcG5wnAlM voor ons project van Amerpoort en Sherpa!
Verder werd ik getriggerd doordat je stelde dat de psychiater zei dat er geen psychiatrische stoornis was. Toch wordt er gesproken over psychotische ervaringen. Bedoelde deze collega te zeggen dat de psychotische ervaringen vooral ontstonden iaa overvraging? Dat zou ik me voor kunnen stellen (vroeger sprak men van debiliteitspsychose!)
Ik hoor graag van je terug, ook al is het kort dag (maandag 21/11/16 ga ik de bijscholing geven).
Met vriendelijke groet, AnnePauline Cohen

Hoi Kim,
Mijn complimenten voor de duidelijke en leerzame casus.
Fijn dat Pauline de juiste mensen ontmoet heeft.

Mooie casus, waaruit duidelijk blijkt dat "aansluiten" een kunst is !

Dag Kim, wat een mooie casus! Mooi om te lezen hoe jullie haar leven gewoner hebben gemaakt!

Mooie, leerzame casus. Opmerkzaamheid, professionele nieuwsgierigheid en doorzetten vormen hier het gouden trio. Fijn dat het nu zo goed gaat.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht