Een stem voor Luuk

Over visualiseren, picto's en smiley's

Luuk portret 1laagWoorden, woorden en nog eens woorden. Luuk hoort ze de hele dag en hij kan zelf ook best met woorden overweg. Maar als je goed luistert, merk je dat hij die woorden eigenlijk niet begrijpt. Hij kan dus ook niet de juiste woorden vinden om te vertellen hoe het met hem gaat of waar hij behoefte aan heeft.

 

Luuk doet zijn uiterste best om een zo normaal mogelijk leven te leiden in zijn eigen appartement, maar hij kan niet alles alleen. Begeleiders ziet hij maar zelden. Hij wordt steeds ongelukkiger en gefrustreerd. Het enige dat hem nog rest is zich agressief naar hen te uiten, zichzelf te verwonden of zich dan maar helemaal terug te trekken en nergens meer aan mee te doen.

 

Begeleiding staat machteloos en zelfs de politie moet er aan te pas komen om Luuk rustig te krijgen. Hoe Luuk ook zijn best doet om anderen te begrijpen of zichzelf verstaanbaar te maken, het loopt iedere keer op misverstanden uit. Zijn begeleiders overschatten hem. Toch lukt het om Luuks gevoelens een stem te geven en zo de rust te herstellen.

 

In deze casus leer je welke stappen er nodig zijn geweest om dit tot stand te laten komen.

GZ-psycholoog Zillah Holtkamp van Aveleijn vertelt over haar ervaringen met Luuk en het inzicht dat zij kreeg na het zorgvuldig bestuderen van zijn gedrag.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

Verwijzingen en bijlagen

Tekst van de presentatie

 

Gebruikte pictogrammen zijn te vinden op de website van ICTwijs (www.sclera.be)

Deze casus werd gemaakt door Zillah Holtkamp van Aveleijn

logo Aveleijn voor sjablonenAveleijn

 

Zillah Holtkamp werkt als gedragswetenschapper bij Aveleijn. Aveleijn faciliteert een leven vol betekenis voor mensen met een verstandelijke beperking. Eigen keuzes, eigen kracht en eigen mogelijkheden vormen daarbij de basis. In haar werk ontmoet Zillah veel verschillende mensen, ieder met hun eigen unieke levensverhaal. Deze verhalen zijn een inspiratie om haar werk met passie te kunnen doen.

 

www.aveleijn.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

NutsOhra geeft finfonds_nutsohraanciële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

 

www.fondsnutsohra.nl

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht