Een verrassende wending in het leven van Hans

Bekijk de reacties van deze casus (2)

Katatonie de baas

Hans (50) heeft een licht verstandelijke beperking en vanaf het moment

dat de relatie met zijn vriendin, met wie hij samenwoont, wordt verbroken, wordt het leven erg ingewikkeld voor hem. Werken lukt niet, het huishouden laat hij links liggen en op een gegeven moment kan hij zelfs niets anders meer dan op zijn bed blijven liggen.

Als hij verhuist naar een instellingsterrein, lijkt het even beter met hem te gaan. Hij werkt op de boerderij, vindt aansluiting bij de groep, kan ondeugend zijn en heeft humor. Dit duurt helaas maar een paar maanden. Hij wordt onrustig, schreeuwt en jammert. In een ander appartement en met één-op-één begeleiding gaat het ook niet beter. Hij wil dood.

De begeleiders voelen zich ontredderd. Ze weten nauwelijks nog wat te doen.

 

Jannie van Lenthe, coördinator bij het CCE, wordt gevraagd om een brede second opinion te geven over de situatie van Hans. Gestart wordt met het langslopen van een lange lijst met mogelijke oorzaken van het gedrag van Hans. Veel levert dat niet op. Besloten wordt dat iets doen beter is dan niets doen. En dat leidt tot enkele interessante verrassingen...


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

CCE_logo_beeldmerkJannie van Lenthe is orthopedagoog en werkt als coördinator bij het Centrum voor Consultatie en Expertise regio Noord Oost met als aandachtsgebied de zorg voor verstandelijk beperkten.

Ik lees deze casussen al jaren met interesse en/maar deze is voor mij net wat interessanter omdat ik bar weinig weet van katatonie en ECT. Al zag ik deze behandeling onlangs bij De Psycho Show op NPO3 en weet ik dat een voormalig vriendin het gehad heeft.
@Sasja, deze stond al op mijn lees- en luisterlijstje maar jouw mail hierover heeft me net even dat zetje gegeven op het nu te doen :).

Heel mooi om onze gezamenlijke zoektocht zo schematisch in beeld te zien en hiermee ook weer het proces van prioritering, ondersteuning van de context en het 'weer in het leven komen van Hans' mee te maken. Ik zie hem regelmatig, hij maakt contact, beweegt met stevigheid/zekerheid in de bekende werkzaamheden. Wat ongelofelijk betekenisvol voor Hans en zijn betrokken begeleiders dat de stukjes uit de puzzel ( zonder dat we vooraf de uitkomsten kenden) gelegd zijn. Ook zonder de beelden van de ernstig katatone periode komt de essentie van deze casus goed tot uitdrukking. Dank daarvoor Jannie.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht