Een warm nest voor Bas

Bekijk de reacties van deze casus (2)

Over disharmonische ontwikkeling en complementaire driehoeksrelaties in de zorg

bas-met-hondBas is een man van 38 jaar met een lichte verstandelijke beperking. In de maatschappij kan hij zich moeilijk staande houden en drank en drugs spelen een belangrijke rol in zijn problematiek. Als sprake is van veel stress wordt Bas fysiek agressief of hij trekt zich helemaal terug, waarbij hij meer alcohol of drugs gebruikt.
In het ontstaan van zijn problemen is zijn disharmonische ontwikkeling een belangrijke oorzaak. Dat leidt er toe dat hij vaak emotioneel wordt overvraagd. Zijn omgeving verwacht te veel van hem en dat leidt tot spanningen bij hem.

 

Ook heeft de relatie die Bas had met zijn moeder en inmiddels overleden vader nog steeds een grote invloed op hoe Bas en zijn zorgverleners in de huidige situatie met elkaar omgaan. Een belangrijk deel van de oplossing ligt in de begeleidingsstijl die beter bij het lage emotionele niveau van Bas moet aansluiten.

In de presentatie van de casus zit een interview met CCE-consulent Hugo Bijsterbosch. Jeroen Housmans - coördinator bij het CCE - spreekt met hem over disharmonische ontwikkeling. Wat is het? Hoe zijn de gevolgen? En hoe kun je er mee omgaan?


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

In de presentatie zit een interview met Hugo Bijsterbosch, waarin hij vertelt over disharmonische ontwikkeling en hoe dat bij Bas zat. Het interview is ook los van de presentatie 'Een warm nest voor Bas' te bekijken.

 

 

 

 

 

CCE_logo_beeldmerk

Deze casus is gemaakt en wordt gepresenteerd door Jeroen Housmans, coördinator bij het CCE.

hugo-bijsterbosch

Hugo Bijsterbosch is orthopedagoog en GZ-psycholoog en is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen en dysharmonische ontwikkeling.

Daar heb je helemaal gelijk in Jolanda! Het is een mooie samenvatting en we hebben grote effecten geboekt. Ook na al die tijd zijn die nog zichtbaar en blijft Bas een warm nest houden. Het had overigens niet zo’n succes kunnen worden zonder de grote betrokkenheid en inzet van ouders, PO’er en het team. Mijn grote complimenten daarvoor..!
Tot slot: Familie vindt: ‘Hoe meer mensen door dit verhaal verder op weg geholpen kunnen worden, hoe beter’. Daar sluit ik me zeker bij aan. Zegt het voort!

Ik werk in het team dat door Hugo is gecoacht omtrent Bas. En het is erg mooi om zo samengevat te zien waar wij mee bezig zijn. Zeker omdat het ook werkt.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Over Leren van Casussen

Leren doen we op vele verschillende manieren. Een van die manieren is afkijken van hoe anderen het doen. Bij die ‘leerstijl’ wil het CCE aansluiten met het initiatief Leren van Casussen.

 

Lees meer over Leren van Casussen