Gras groeit niet door eraan te trekken

Bekijk de reacties van deze casus (4)

Over propriocepsis, diepe druk en fixatie

WillieLiggen is prettiger dan lopen, staan of zitten. Althans, dat geldt voor Willie, een 34-jarige man met een zeer ernstige  verstandelijke beperking. Door allerlei lichamelijke problemen heeft hij moeite om zijn evenwicht te bewaren. En dan is liggen een fijn alternatief.


Hij heeft al van jongs af aan last van boze buien, laat zelfverwondend gedrag zien en is agressief naar zijn begeleiders. Dagelijks belandt Willie dan ook in zijn fixatiestoel en ’s nachts slaapt hij onder een spanlaken. Hij moet nu eenmaal tegen zichzelf beschermd worden. Maar deze maatregelen maken hem ook rustig, want door zijn evenwichtsproblemen heeft Willie behoefte aan diepe druk op zijn lichaam. En die krijgt hij in zijn stoel en van het spanlaken.

 

Een tijdlang gaat het beter met Willie. Hij sluit zich vaker aan bij een groep voor dagbesteding en het zitten in de fixatiestoel wordt afgebouwd. Maar dan ineens verandert zijn gedrag. Steeds vaker gaat Willie op de grond liggen en zijn begeleiders krijgen hem amper weer rechtop. Dagbestedingsactiviteiten komen hierdoor in de knel en dit resulteert in een ongelukkige Willie, die steeds vaker huilt en jammert. Hij is de wanhoop nabij.

 

Esther Scholten, gedragskundige bij Elver is erg betrokken bij Willie, net als alle begeleiders. Iedereen zou zijn kwaliteit van leven zo graag verbeterd zien. Maar hoe krijgen ze hem dan toch in de benen?


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Dilemma

In de presentatie presenteert Esther Scholten het dilemma van het wel of niet gebruiken van een fixatiestoel bij de behoefte van Willie aan diepe druk. Onderaan deze pagina ("Reageer op dit artikel") kun je over dit dilemma een reactie plaatsen.

 

Bijlagen:

 

 

Deze casus werd gemaakt door Esther Scholten

 

Esther Scholten is GZ-psycholoog en werkt ruim zeven jaar als gedragskundige logo_fatima_zorgbij Elver, voorheen Fatimazorg en Schreuderhuizen. Ze is verbonden aan diverse woonvormen in de regio Wehl-Doetinchem voor mensen met een zeer ernstige tot matig verstandelijke beperking. Elver werkt graag volgens de uitgangspunten van Triple C. Naast gedragskundige is Esther ook EMDR therapeut.

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Linda, Patricia en Miranda,
Bedankt voor jullie reacties. Een zwaarte vestje en verzwaringsdeken zijn in het begin ook uitgeprobeerd, maar daar kon hij toen de rust (nog) niet bij vinden. Wellicht in de toekomst wel! Een massagestoel is nog niet uitgeprobeerd en het idee van verzwaarde dingen (gewichten?) aan zijn lijf, vind ik ook het onderzoeken waard!
Groet, Esther

Beste CCE,

Ik vind dit een erg mooi systeem om zo kennisoverdracht te doen en van elkaar te leren! Reactie op fixatie stoel. Ik werk veel met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag en sensorische problematiek. Mijn idee zou zijn om een zwaartevest of druk vest te proberen en eventueel gewichten te binden aan armen en benen zodat je inspeelt op zijn behoefte zonder hem te beperken in vrijheid. Hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Diepe stoel, stoel met zwaarte deken en verder:
http://www.vilans.nl/Publicatie-Alternatievenbundel-Vilans.html

Hallo, mooie casus en herkenbaar m.b.t. de processen zoals u die beschrijft. Wat u zegt: "gras groeit niet door er aan te trekken". Met name geduld, aansluiten bij het zelfbeeld van de cliënt, een passend programma en zelfreflectie zijn onmisbaar in dit proces.
Het eerste wat bij mij op kwam m.b.t. de stoel, was een massagestoel. Deze geeft ook druk en tegelijk een ontspanning. Wellicht eerst iets om nog uit te proberen.

met vriendelijk groet:

Miranda Potgieter

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht