Handen uit de mouwen voor Mitchell

Bekijk de reacties van deze casus (1)

Over zelfverwonding, vertrouwen en samenwerking

IMG_0316Mitchell is 10 jaar en erg nieuwsgierig. Hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en autisme. Voor zijn ouders is het zwaar als Mitchell thuis is, omdat hij continu wil worden vastgehouden, en zichzelf vaak hard slaat en krabt.

 

Na een tijd wordt een kinderdagcentrum gevonden, waar Mitchell vijf dagen in de week naar toe kan. Aanvankelijk gaat het goed op het dagcentrum, hoewel Mitchell zijn handen meestal onder zijn vest houdt, zodat hij zichzelf niet kan slaan of krabben. Maar na een klein jaar gaat het steeds slechter. Hij is ongelukkig, schreeuwt en huilt veel, en hij krabt en slaat zichzelf. Ook voor de begeleiders is zorgen voor Mitchell erg zwaar.


Op een gegeven moment wordt het voor iedereen te veel en wordt besloten om de probleemsituatie fundamenteel aan te pakken. Een van de belangrijke succesfactoren daarbij was het vertrouwen tussen en de samenwerking met moeder. Dat was niet altijd gemakkelijk, zo vertelt moeder in een interview dat in deze casus is opgenomen, bijvoorbeeld toen Mitchel met blauwe plekken van het zichzelf slaan thuiskwam toen hij al 1-op-1 begeleiding had. Ook Nienke, de 1-op-1 begeleidster komt in het interview aan het woord waarin zij vertelt hoe zij de begeleiding van Mitchell en de samenwerking met moeder heeft ervaren.

Wieneke Penninga laat met deze casus zien dat zelfs ernstig zelfverwondend gedrag kan worden omgebogen en dat daarbij vertrouwen in de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind én in de goede intenties van alle betrokkenen essentieel zijn voor een goede afloop van het verhaal.

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus werd gemaakt door Wieneke Penninga

Logo Amerpoort RGB_200x111

 

Wieneke Penninga is als Orthopedagoog-Generalist in opleiding werkzaam bij Amerpoort, bij Kinderdagcentrum Onder één Dak. Amerpoort is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt in de provincies Utrecht, Flevoland en in 't Gooi. In de sfeervolle en veilige omgeving van Onder één Dak leren kinderen en jongeren van 4 tot18 jaar met een verstandelijke beperking omgaan met dagelijkse activiteiten. Zo kunnen zij het maximale uit zichzelf halen.

 

http://www.amerpoort.nl

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Dag Wieneke, dank je wel voor de duidelijke uitleg van de casus van Mitchell. Vooral de toelichting bij de videobeelden en het interview met de moeder van Mitchell en zijn begeleidster vond ik heel verhelderend. Dat het vertrouwen tussen ouders en begeleiders een belangrijke succesfactor is onderschrijf ik. De kennis en informatie heb ik gebruikt bij een eigen casus en ik heb een begeleidend gedragskundige van een kindje met enigszins vergelijkbare problematiek op de casus gewezen.
Nogmaals dank en vriendelijke groet,

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht