Het zingen van Johanna

Bekijk de reacties van deze casus (3)

Roepgedrag, onrust en een Zweedse band

johanna-stockfotoJohanna is 95 jaar. Sinds 6 jaar woont  ze in het verpleeghuis. De laatste tijd schreeuwt en zingt ze de hele dag door. Ze beweegt constant in haar stoel. ’s Nachts is ze onrustig, wordt vaak roepend wakker. De zweedse band wordt ’s nachts en overdag gebruikt om vallen te voorkomen. Ze is oververmoeid, put zichzelf uit. Medebewoners hebben last van haar en de verzorgenden voelen zich schuldig dat zij Johanna in haar vrijheid moeten beperken. De frustratie groeit.

 

Twee zaken zijn belangrijk in deze situatie. Johanna heeft dementie met alle bijkomende beperkingen en stoornissen. Maar daarnaast zijn ook de verwachtingen en daarbij horende reacties van het verzorgendenteam een bepalende factor. De casus 'Het zingen van Johanna' leidt u door de probleemsituatie, de beeldvorming, de gekozen interventies en de behaalde resultaten.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Aan de presentatie zit een wordsjabloon aangehecht om een signaleringsplan te maken. Voor oudere Wordversies (1997 - 2003) kunt u dit signaleringsplan downloaden. Signaleringsplan (CCE)

Deze casus is gemaakt door Hylkje Eppinga en Truus van den Brink.

 

CCE_logo_beeldmerkHylkje Eppinga en Truus van den Brink zijn beiden coördinator bij het CCE.

 

We moeten meer bewust worden van de emotionele aksamadera. Ze realiseren zich niet dat ze zijn onze troeven. Er moet voor die we hebben. We sacetanatai kunnen hun leven meer anandamukhara

HAllo, momenteel volg ik de opleiding tot Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie en ik herken heel veel van de geleerde stof in jullie benadering! Vooral het beginnen bij het begin: de analyse: wat is er nu eigenlijk echt aan de hand en dit duidelijk maken naar je team toe zijn echte eye-openers. Hele leerzaam en een echte uitdaging!
Fijn om dit nu zo duidelijk terug te zien.

Geweldig om weer eens te merken hoe jullie de cliënten benaderen. Zelf heb ik, voor een cliënt op mijn vorig werk, een CCE traject gevolgd. Vooral de warmte en rust van de consulent voor de cliënt is mij bijgebleven. Dezelfde warmte en rust hoor ik uit de beschrijving voor deze casus. Het door mij (en collega’s) gevolgde traject is mijn inspiratiebron geweest voor mijn huidige begeleidingsstijl, waarin ik probeer mee te bewegen met de cliënt en op zijn/haar manier, aansluitend bij hem/haar, ‘mijn’ doel probeer te bereiken.
Bedankt voor deze inspiratie!

Ps. helaas kwam ik tot de ontdekking dat ik het lege signaleringsplan niet kan openen, misschien kan ik deze via de mail ontvangen?

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Over Leren van Casussen

Leren doen we op vele verschillende manieren. Een van die manieren is afkijken van hoe anderen het doen. Bij die ‘leerstijl’ wil het CCE aansluiten met het initiatief Leren van Casussen.

 

Lees meer over Leren van Casussen