If I'm louder, would you see me?

Over TOS en ASS

Erum is een jongedame van 16 jaar met een gemiddelde intelligentie. Ze is erum bij webteksthandig met computers en chat graag in het Engels  met jongeren in het buitenland. Zo op het eerste gezicht is ze een gewone tiener waar niets mee aan de hand lijkt te zijn. Maar schijn bedriegt: Erum heeft een lange hulpverleningsgeschiedenis.

 

In het verleden kreeg ze de diagnoses ADHD en PDD-NOS. Ondanks de behandelingen en ondersteuning die ze hiervoor ontvangt, verergeren haar spanning- en hoofdpijnklachten. Deze worden zelfs zo erg dat ze bijna niet meer naar school gaat. In de thuissituatie wordt de zorg voor haar te intensief. Vanaf haar 14e jaar komt ze bij Kentalis wonen.

 

Ook hier lijkt Erum aanvankelijk weg te zakken in de neerwaartse spiraal van spanning en negatieve gedachten. Er wordt nieuw onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze klachten. Het wordt duidelijk dat, naast de eerder gestelde diagnoses, ze ook een taalontwikkelingsstoornis heeft (TOS). Dat werpt een geheel nieuw licht op de begeleiding van Erum.  

 

Margriet de Boer, behandelcoördinator bij Kentalis, vertelt in deze casus over de samenhang van complexe factoren die het leven van Erum bemoeilijkten en de ogenschijnlijk eenvoudige interventies die zijn gedaan. Erum vertelt zelf wat ze daarvan vond.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

Kentalis LogoMargriet de Boer is GZ-psycholoog en werkzaam bij Kentalis als behandel coördinator voor een aantal behandelgroepen voor jongeren die doof of slechthorend zijn of een Taal Ontwikkeling Stoornis (TOS) hebben.

 

Zo nu en dan werk ze ook als consulent voor CCE.

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht