Karim geniet van de regen

Over kinderschizofrenie, vrijheidsbeperking en zelfverwonding

Karim 16x9

 

De begeleiders van Karim weten niet wat ze met hem aan moeten. De in 1989 geboren Karim heeft een ernstige verstandelijke beperking. 

 

Hoe het was

Vanaf zijn negende gaat het echt mis. Karim hoort stemmen, wordt angstig én agressief. Hij spuugt, schopt en slaat begeleiders. Hij bonkt, slaat zichzelf en ontwricht zijn gewrichten. Al een aantal jaren wordt Karim gefixeerd: overdag vaak, en ’s nachts altijd. De pillen die hij krijgt maken hem rustiger, maar drogeren hem ook.

 

Hoe het nu is

Karim geniet van buiten wandelen, vooral als het regent of hard waait. Hij voelt zich veilig in zijn SafeSpace bed. De agressie en de zelfverwonding zijn niet weg, maar er zijn meer momenten dat Karim het naar zijn zin heeft. Hij heeft wat meer vertrouwen in zijn begeleiders en voelt zich veiliger. Het achterhalen wat werkt voor Karim is en blijft een voortdurende puzzel met ups en helaas ook downs.

 

 

IpseDeBruggen_400x400Anne Tukker is orthopedagoog en werkzaam als gedragskundige bij stichting Ipse de Bruggen, een organisatie in Zuid Holland die gespecialiseerd is in zorg, begeleiding en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Anne werkt bij het Expertisecentrum Integrale Diagnostiek & Behandeling, waar behandeling wordt geboden aan cliënten die binnen de langdurige zorg voor volwassenen wonen. 

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht