Lucia's kleine grote wereld

Over borderline, hechtingsproblematiek en verstoorde prikkelverwerking

ELucia's kleine grote werelden vrolijke en sociale vrouw met vertrouwen in de wereld, zo is Lucia nu! Maar niet lang geleden was dat heel anders.

 

Lucia kan haar emoties heel lastig reguleren. Ze is vaak agressief naar de mensen om haar heen. Daarnaast probeert ze zichzelf te vergiftigen, in brand te steken of ontsnapt ze uit haar woonvoorziening.

 

De eerste dertien jaar van haar leven zijn moeilijk. Niet alleen Lucia, maar ook haar moeder en zus hebben een verstandelijke beperking. Haar vader is verslaafd. Lucia's ouders kunnen de opvoeding niet aan. Door haar probleemgedrag komt Lucia in een woonvoorziening terecht. Helaas moet ze die nog 17 keer voor een andere verruilen.

 

Vele diagnoses volgen elkaar op: hechtingsstoornis, autistische stoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis. Door de vele diagnoses en verhuizingen, gaan mensen steeds op een andere manier met Lucia om. De situatie wordt dan ook steeds onduidelijker en onveiliger voor haar. Het probleemgedrag neemt toe en inperken van haar vrijheid en verhogen van medicatie helpen niet. De kwaliteit van haar leven laat veel te wensen over.

 

Orthopedagoge Inge Wouters besluit met het begeleidende team opnieuw te kijken naar de diagnostiek en beeldvorming rondom Lucia. Het proces daarheen is verrassend voor zowel Lucia als begeleiders. Het vraagt veel aanpassingen in denken en doen. En dan is er nog de vraag: is de discrepantie tussen kunnen en aankunnen alleen maar cognitief... of speelt er fysiek ook het één en ander?


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus is gemaakt door Inge Wouters.

 

 

DeSeizoenen logo _300dpi_CMYKInge Wouters werkt als orthopedagoog bij DeSeizoenen, locatie Elivagar.

DeSeizoenen bestaat uit woon- en werkgemeenschappen voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige handicap en / of gedragsproblematiek.

Wij ondersteunen mensen om zich naar vol vermogen te ontplooien en werken daarbij vanuit een antroposofische inspiratie. Dit betekent dat we uitgaan van de mogelijkheden, talenten en wensen van cliënten en rekening houden met zijn of haar beperking.

 

www.deseizoenen.org

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht