Mia werkt in de zorg

Bekijk de reacties van deze casus (5)

Over complex trauma

Mia leeft in haar slaapkamer. Ze is eenzaam, verdrietig en heeft tekstfoto Mia werkt in de zorg

voortdurend last van stress. En ze kan niet goed vertellen wat haar allemaal dwarszit. Als het haar teveel wordt, barst ze uit in een driftbui en moet de begeleiding het ontgelden. Mia slaat, knijpt, spuugt en is verbaal agressief. De begeleiders hebben medelijden met haar of zijn juist bang.

 

Mia groeit op in een gezin met veel kinderen en ouders die verstandelijk beperkt zijn. Ook meerdere broers hebben een verstandelijke beperking. De ouders kunnen het gezin niet goed draaiende houden en zo ontstaat er een verwaarlozend gezinssysteem. Hierdoor is er bij Mia sprake van hechtingsproblematiek. Mia wordt seksueel misbruikt door één van haar broers en later door haar vriend, die ook nog eens geweld tegen haar gebruikt.

 

Tosca Sebus en Esma Kahveci, gedragskundigen bij Stichting SOVAK, vinden Mia - die nu begin 40 is - veel te jong om maar op deze geïsoleerde manier door te leven en alles en iedereen te ontlopen. Ze zien in dat de situatie, gezien alle trauma’s, complex is, maar zijn vastberaden Mia’s kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe krijg je iemand voor wie de wereld in alle opzichten onveilig is uit de slaapkamer? Hoe zorg je dat ze uit haar schulp kruipt en tegelijkertijd zo min mogelijk stress ervaart?

 

 

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

Interview met Aafke Scharloo over Complexe Trauma's

Bij Mia is sprake van Complex Trauma. In dit interview dat Tosca Sebus hield met Aafke Scharloo wordt uitgelegd wat een complex trauma is en wat het verschil is met een 'gewoon' trauma. Ook staat zij in het interview uitgebreid stil bij wat de invloed van zo'n trauma is op de hersenen.

 

 

 

 

Bijlagen:

 

 

Bep en Spot (bewerkt)-6Bep en Spot

 

 

 

 Sovak Logo DEF Dienstverlening PMS MTosca Sebus is orthopedagoog-generalist en werkt bij stichting SOVAK. Hiervoor werkte zij in de jeugdzorg en de kinderbescherming. Tosca is verbonden aan diverse woningen, waarbij zij zich voornamelijk richt op mensen met een lichte en matige verstandelijke beperking met bijkomende problematiek.

Esma Büyük-Kahveci was als stagiaire gedragskundige bij de casusbeschrijving betrokken. Daarnaast is zij werkzaam bij stichting Prisma. Inmiddels is zij afgestudeerd en werkzoekend.

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Wat fijn om te zien en te horen dat complexe problematiek zo duidelijk wordt uitgelegd. In het schema blijkt duidelijk alle verbanden en hun onderlinge invloed op elkaar. Ook het belang van de leefomgeving komt zeer goed uit de verf. Ik kan hiermee zeker verder en zal het voorbeeld uitdragen.

Toen ik hoorde dat Mia op onze woning kwam wonen had ik zo mn bedenkingen , ze stond bekend als lastige tante die spuugde, schopte en dingen steelde .
Nu we met Mia "in het diepe zijn gesprongen" kan ik niet anders zeggen wat is het fijn om met haar te werken , wat is het heerlijk om haar te zien groeien en uit haar schulp te zien kruipen . De situaties die we vroeger voor onmogelijk hielden trekt Mia nu de schouders voor op en ondergaat ze alsof het de gewoonste zaak van de wereld is . Als ze iets niet ziet zitten of eng vindt kan ze de keuze maken van wel of niet . Kiest ze voor ja dan weet ze dat ze op ons kan vertrouwen en dat doet ze ook .
Mia heeft hard gewerkt en dwingt bij mij zeer veel respect af omdat ze het gedurft heeft haar angsten onder ogen te zien .
Ook binnen het team zijn er positieve veranderingen gekomen , we zijn hechter en reageren beter op elkaar en we houden rekening met elkaars kunnen .
Als stuwende "diesel motor" hebben we heel veel geleerd van Tosca, ze heeft ons bij de hand genomen en ons de juiste input gegeven op het juiste moment zodat we met z'n allen het leven van Mia naar een hoger niveau hebben kunnen tillen , we kunnen nu genieten van iemand die gelukkig kan zijn omdat ze het wil ......
Aafke heeft voor eyopeners gezorgd door haar training zijn we anders gaan kijken naar Mia, we begrijpen nu waarom ze soms zo naar kon reageren .
Tijdens de Emdr had Mia het wel eens zwaar en dan zei ze "Geeft niet ik wil ervan af " en lachte soms door haar tranen heen .
Ik kan nu zeggen dat ik dankbaar ben dat ik een schakel in het geheel mag zijn want heb er heel veel van geleerd .
Pauline

Een hele andere Mia zoals wij haar kennen, mooi om dat zo te lezen. Met o.a. de juiste aanpak, geduld en de juiste handvaten voor de begeleiding hebben jullie dit voor elkaar gekregen. Fijn voor Mia!

Mooie casus. Zeer leerzaam, vooral door de toevoeging van het interview. Wat fijn te horen hoeveel er bereikt is voor Mia.

zeer goede kwalitatieve analyse en plan van aanpak/behandeling

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht