Misleid door mevrouw Minkema?

Bekijk de reacties van deze casus (2)

Over hardnekkige diagnoses

 

Mw Minkema bij tekst

Het ene moment komt de 86-jarige mevrouw Minkema over als een lieve belangstellende vrouw. Het volgende moment is ze verbaal en fysiek agressief naar de verzorgenden en uit verwijten naar haar kinderen. Ze weet medewerkers precies op hun gevoelige plek te raken. Hierdoor voelen ze zich persoonlijk aangevallen en tegen elkaar uitgespeeld.

 

Zes jaar eerder is mevrouw Minkema in het ziekenhuis opgenomen nadat zij hallucinaties en ernstige verwardheid vertoonde en een zeer onzekere indruk maakte. De psychiater van het ziekenhuis stelde de diagnose Lewy body dementie vast.

 

Daarna wordt mevrouw in een klein verpleeghuis opgenomen. Ze gaan er op een warme verzorgende manier met haar om en gaan mee in haar beleving, want dat past bij de diagnose.

 

De stemming van mevrouw wisselt echter sterk. Het team geeft aan op de tenen te lopen om maar geen verkeerde opmerking naar haar te maken. En de frustratie stijgt omdat ze niet positief reageert op warme belevingsgerichte zorg. Het team is radeloos en ziet de begeleiding niet meer zitten.

 

Yfke Froentjes, coördinator bij het CCE, raakt bij de casus betrokken en gaat samen met het team op onderzoek uit. Al snel blijkt dat de psycholoog en behandelend arts niet op dezelfde lijn zitten wat de diagnose betreft...


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

CCE_logo_beeldmerk

Yfke Froentjes is orthopedagoog en arbeids-en organisatie psycholoog en werkt als coördinator bij het CCE in de regio Zuid.

 

Ik kan de bjbehorende video's niet afspelen.
Wat doe ik fout?

Bijzonder hoe het gesprek met en over de Cliënt op gang komt. Het is in ieders belang mensen persoonlijk te leren kennen, ook al is het soms door de ogen van hun kinderen. ik zal de link delen in mijn netwerk.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht