Regie voor Ruud

Kijk naar wat we zeggen!

Regie-voor-RuudRegie voor RuudPlotseling verhuist Ruud en stort zijn hele wereld in. Die verhuizing is wel nodig. Door de ziekte van Parkinson en omdat hij ouder wordt (67), kan hij niet meer in zijn oude woning blijven. Maar Ruud begrijpt dat niet. Hij heeft een ernstige meervoudige beperking, met een ontwikkelingsniveau van rond de elf maanden. Ook heeft hij een stoornis in het autismespectrum, en dat op zich al maakt dat hij niet graag verhuist...

 

Na de verhuizing is alles nieuw voor Ruud. Zijn woonomgeving, zijn huisgenoten en zelfs zijn begeleiders zijn veranderd. Ruud is niet in staat hier mee om te gaan en wordt totaal passief. Op het gebied van zelfzorg verdwijnen zijn vaardigheden. Hij huilt dagelijks. Vaak is hij boos en dan schreeuwt hij erg veel.

 

Gedragskundige Adrienne van den Berg van Sherpa en Sylvia Bruggink (adviseur zorg en ondersteuning voor de doelgroep EMB) laten zien hoe de methode 'Kijk naar wat we zeggen!' het begeleidend team heeft geholpen om Ruud beter te begrijpen. Het anders inspelen op Ruuds signalen en zijn afnemende mogelijkheden is daarin van groot belang om hem de regie over zijn leven terug te geven. Ruud is nu weer rustig en oogt tevreden. Op zijn goede dagen neemt hij initiatief en komt zelf in beweging.  

 

Bij deze casus zijn het Signaleringsplan Alertheid van Ruud, de handleiding van het Signaleringsplan en informatie over 'Kijk naar wat we zeggen' bijgevoegd.

 


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus werd gemaakt door Adriënne van den Berg en Sylvia Bruggink van Sherpa

 

Sherpa_FC

Adrienne van den Berg is gedragsdeskundige en werkzaam met mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Sylvia Bruggink is adviseur zorg en ondersteuning voor de doelgroep EMB. Sherpa biedt in de regio Gooi & Vechtstreek, Eemland en Utrecht-West ondersteuning aan mensen met een beperking op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd.

 

http://www.sherpa.org

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht