Rust voor Robert

Bekijk de reacties van deze casus (5)

Over prikkels, stalking en afzondering

robertRobert maakt het team dat hem begeleidt angstig. Dat wil hij niet, maar het gebeurt wel doordat hij zich zeer sterk fixeert op vooral vrouwelijke begeleidsters. Hij begon zelfs een van hen te 'stalken' en daardoor ontstond de situatie waarin het team geen andere oplossing zag dan Robert in zijn vrijheden te beperken. De dagbesteding stopte, hij werd afgezonderd en ook kreeg hij steeds meer psychofarmaca. Maar ook dit was geen houdbare situatie. Robert en het team waren er ongelukkig mee.

 

Belangrijk in het ontstaan van de problemen en dus ook in het oplossen ervan, waren de problemen die Robert heeft met de grote hoeveelheid prikkels die hij moet verwerken. In een drukke omgeving loopt de spanning daardoor snel op en dan escaleert de situatie. Zijn behoefte en gebrek aan houvast versterken het probleem. Deze casus laat zien hoe het doseren van omgevingsprikkels en het scheppen van duidelijkheid, een grote verandering teweeg kunnen brengen. Ook zien we in de casus dat gedrag dat als ´stalking´ wordt ervaren wel eens geheel anders geïnterpreteerd zou kunnen worden. In de casus zitten enkele videofragmenten ter verduidelijking van deze punten.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

Deze casus wordt gepresenteerd door Mayke Prinsen, gedragswetenschapper (psycholoog) bij Stichting Prisma.

 

Stichting PrismaStichting Prisma biedt  zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, van alle leeftijden, binnen wonen, werken, leren en vrije tijd. De visie van Prisma is dat mensen met een verstandelijke beperking een waardevol leven kunnen leiden. Hun persoonlijke behoeften, individuele mogelijkheden en talenten zijn daarbij het uitgangspunt. Prisma voelt zich betrokken bij het levensgeluk van haar cliënten en heeft aandacht voor hun kwetsbaarheid.

 

“Mijn streven is bij te dragen aan een zo´n hoog mogelijke kwaliteit van leven van onze cliënten, ongeacht de mate van beperking. Ik denk vanuit de mogelijkheden en behoeften van de cliënt en niet zijn/haar beperking. Hierin is een intensieve samenwerking met het team, teamleider, arts, etc. belangrijk.  Daarnaast maak ik gebruik van videomateriaal en videotrainingen. Het team speelt hierin een belangrijk rol. Samen de cliënt observeren en vaststellen wat hij/zij laat zien en nodig heeft om dit vervolgens te realiseren!”

 

http://www.prismanet.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohraNutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Dag Mayke, super om te zien dat het zo goed gaat met Robert,Ik heb hem een jaar
1:1 mogen begeleiden Alle inzet van iedere betrokkene is zeker geslaagd.

Dag Mayke en andere betrokkenen vanuit Prisma, leuk om het zo terug te zien. Voor Robert heeft dit een geweldige positieve impact op zijn leven, dat hebben jullie toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Goed verhaal Mayke. Interessante casus en benaderingswijze!

het was zeker boeiend en zeer leerzaam, vooral omdat velen een vorm van autisme hebben in lichte of sterke mate. Dankjewel !

Prachtig verslag van een indrukwekkende benadering. Erg leerzaam!

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Over Leren van Casussen

Leren doen we op vele verschillende manieren. Een van die manieren is afkijken van hoe anderen het doen. Bij die ‘leerstijl’ wil het CCE aansluiten met het initiatief Leren van Casussen.

 

Lees meer over Leren van Casussen