Samen volgen we Bianca

Levensbedreigend zelfverwondend gedrag

Bianca luistert graag naar muziek en vindt het fijn om over haar rug Bianca bij tekst

gekriebeld te worden. Ze heeft een ernstige verstandelijke beperking en laat vanaf haar negende jaar zelfverwondend gedrag zien. Ze brengt zichzelf ernstige schade toe die levensbedreigend kan zijn.

 

Ook is ze agressief naar het team dat haar individueel begeleidt. Bianca heeft het Cornelia de Lange Syndroom dat veel lichamelijke klachten met zich mee brengt. Daarnaast is er ook een Autisme Spectrum Stoornis geconstateerd.

 

Ondanks verschillende CCE-consultaties met kleine successen, lukt het niet goed om haar agressieve en zelfverwondende gedrag terug te dringen. Handelingsverlegenheid, veel uitval van begeleiders en ad hoc acties zijn het gevolg. Het team kan steeds moeilijker afstemmen op de behoeften van Bianca.

 

Voor Bianca leidt de situatie tot meer stress en dat leidt tot meer zelfverwondend gedrag. De teamleden voelen zich machteloos.

 

Natascha Albers is GZ-psychologe en werkt met Bianca en haar team. In samenwerking met het CCE, binnen het project ‘Zelfverwondend gedrag aan banden’, is zij op onderzoek uit gegaan. Ze keek op welke vlakken er verbetering aangebracht zou kunnen worden in de situatie voor alle betrokkenen. Graag deelt ze de geleerde lessen van dit ingewikkelde traject.


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

 

Natascha Albers werkt als gz-psychologe bij Vanboeijen, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij wordt uitgegaan van wat iemand kan en wil, samen met ouders, samen met begeleiders, met elkaar. 

http://www.vanboeijen.nl

 

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht