Zoek en je zult me vinden

Bekijk de reacties van deze casus (3)

Over autisme, dwanghandelingen en ordening

 

Sandra zit 'op slot' en komt niet meer uit bed. Ze is vaak agressief caroussel sandra bij tekst

naar begeleiders, verwondt zichzelf en is overgevoelig voor aanraking en geluid. De begeleiding kan moeilijk afstemmen op wat Sandra nodig heeft om een prettig leven te leiden. Ze weten niet wat ze met haar aan moeten.

 

In haar jeugd werd autisme vastgesteld. Naast de overgevoeligheid voor prikkels van buiten, heeft Sandra veel last van dwanghandelingen. Ze aait bijvoorbeeld voorwerpen als ze een activiteit wil afsluiten. En dat moet in een bepaalde volgorde gebeuren. Als de volgorde niet goed wordt uitgevoerd, moet het opnieuw. En zo kunnen douchen en aankleden uren duren. Met als gevolg dat andere activiteiten in de knel komen en uiteindelijk helemaal niet meer worden ondernomen.

 

Sandra’s ernstige verstandelijke beperking maakt het voor haar begeleiders niet eenvoudig om fysieke problemen op tijd te herkennen. Als ze niet lekker is, begrijpt ze niet waar dit vandaan komt en wordt ze angstig. Deze angst leidt weer tot dwanghandelingen en uiteindelijk tot zelfverwonding. Begeleiders worden wanhopig en haken af. Sandra gaat weer op slot.

 

Evelyn Beune, regisserend en gedragskundig behandelaar bij SiZa, boog zich over Sandra’s problemen en ondernam pogingen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Wat is er nodig om Sandra weer veiligheid te laten ervaren?


Bekijk de casus video

Toon de presentatie in een apart venster of op een iPad/iPhone

Bekijk de casus

logo Siza-links zonder pay off

Evelyn Beune is gz-psycholoog en werkzaam als  gedragskundige bij Siza. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in EVB+ en meerzorg.

 

Zij verzorgt ook scholing op het gebied van Handelings Gerichte Diagnostiek en Autisme.

 

 

www.siza.nl

 

 

Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.

 

fonds_nutsohra

NutsOhra geeft financiële ondersteuning aan projecten op het gebied van de gezondheidszorg en heeft daarbij voorkeur voor projecten die leiden tot verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of risico.

 

http://www.fondsnutsohra.nl

Evelien, wat een heldere uiteenzetting. Ik leer hier veel van voor een cliënt die ik zelf begeleidt.

Dag Evelien en begeleiders,
Mooie heldere analyse, die warm en verbindend wordt omgezet in Zorg!
Bedankt.

Evelyn, wat een mooie casus!
Complimenten voor het team en jou.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht